Nästa Podcast:

20-5karendagen

Avsnitt 20 - 5:e amerikanska kåren under d-dagen - Ej publicerat ännu!

Anfallet mot Omaha var den 5:e kårens ansvar. Men inget hade gått enligt plan i anfallet och nu var frågan om de förstärkningar som egentligen skulle varit långt inåt land skulle kunna landsättas. Men tyskarna bet sig fast i de små byarna bakom Omahastranden.

Kommande Podcastavsnitt:

21-goldstranden

Avsnitt 21 - Goldstranden - Ej publicerat ännu!

Den brittiska stranden närmast Omahastranden fick kodnamnet Gold. Här landsteg britterna med sin 50 infanteridivision med målet att under dagen inta den historiska staden Bayeaux.

22-junostranden

Avsnitt 22 - Junostranden - Ej publicerat ännu!

En av de minst kända anfallet under hela d-dagen genomförde den kanadensiska 3:e infanteridivisionen vid Junostranden. Detta trots att kanadensarna var dem som kom närmast de mål som hade satts upp av de allierade befälhavarna.

23-swordstranden

Avsnitt 23 - Swordstranden - Ej publicerat ännu!

Längst österut låg Swordstranden precis norr om den största staden i regionen, Caen. Montgomery hade sagt att staden skulle intas redan under d-dagen och gav uppgiften åt den 3:e brittiska infanteridivisionen.

24-britternadagen

Avsnitt 24 - Britternas två kårer under dagen - Ej publicerat ännu!

Britterna och kanadensarna hade, när morgonen blivit förmiddag, slagit ut det mesta av strandförsvaret. Nu handlade om att föra iland förstärkningar och tyngre vapen för att kunna nå så långt som möjligt inåt land innan det oundvikliga tyska motanfallet inleddes.

25-tyskarnasreaktioner

Avsnitt 25 - De tyska reaktionerna - Ej publicerat ännu!

Natten och morgonen hade kantats av problem för den tyska 84:e armékåren. Informationen var bristfällig och kommunikationen mellan förbanden sporadisk. Skulle tyskarna kunna slå tillbaka de allierade måste motanfallen från reserverna lyckas.

26-dagarnaefterddagen

Avsnitt 26 - Dagarna efter den d-dagen - Ej publicerat ännu!

Med ett brett men mycket grunt brohuvud skulle de nio allierade divisionerna slå sig framåt mot de tyska divisioner som fanns eller var på väg till Normandie. Cherbourghalvön skulle få kontakt och Caen skulle intas innan tyskarna hann att kraftsamla sina styrkor. D-dagen var över men slaget om Normandie hade bara börjat.

27-sommaren1944

Avsnitt 27 - Normandie sommaren 1944 - Ej publicerat ännu!

Anfallet hade sommaren 1944 kört fast och de allierade fick strida i Normandies svårgenomträngliga häcklandskap. Kritiken mot Montgomery och Eisenhower växte medan framförallt britterna började tro att ett nytt skyttegravskrig hade kommit för att stanna. Då inleds operation Cobra.

28-bockeromddagen

Avsnitt 28 - Bok-, film- och resetips - Ej publicerat ännu!

Vi går igenom de bästa och sämsta böckerna för dig som vill gå mer i djupet om d-dagen. Utöver böckerna utlovas filmrecensioner och tips på bra och dåliga museer att besöka i Normandie och England.

29-kontrafaktiskdag

Avsnitt 29 - En kontrafaktisk d-dag - Ej publicerat ännu!

Vad hade hänt om om skett? Kunde tyskarna vinna? Vad hade hänt om amerikanerna inte kunde vinna på Omahastranden? Om Caen hade fallit första dagen, hade sommarens strider sett annorlunda ut? Om tyskarna sänt hela sin 15:e armé till Normandie, hade de allierade kunnat stå emot?