gold

Avsnitt 21 - Goldstranden

Den brittiska stranden närmast Omahastranden fick kodnamnet Gold. Här landsteg britterna med sin 50 infanteridivision med målet att under dagen inta den historiska staden Bayeaux.

» 21. Goldstranden

juno

Avsnitt 22 - Junostranden

En av de minst kända anfallet under hela d-dagen genomförde den kanadensiska 3:e infanteridivisionen vid Junostranden. Detta trots att kanadensarna var dem som kom närmast de mål som hade satts upp av de allierade befälhavarna.

» 22. Junostranden

british_commandos_of_1st_special_service_brigade_led_by_lord_lovat_landing_on_queen_red_sector_of_sword_beach_at_la_breche_on_the_morning_of_6_june_1944-_b5103

Avsnitt 23 - Swordstranden

Längst österut låg Swordstranden precis norr om den största staden i regionen, Caen. Montgomery hade sagt att staden skulle intas redan under d-dagen och gav uppgiften åt den 3:e brittiska infanteridivisionen.

» 23. Swordstranden

royal_marine_commandos_attached_to_3rd_division_move_inland_from_sword_beach_on_the_normandy_coast_6_june_1944-_b5071

Avsnitt 24 - Britternas två kårer under dagen

Britterna och kanadensarna hade, när morgonen blivit förmiddag, slagit ut det mesta av strandförsvaret. Nu handlade om att föra iland förstärkningar och tyngre vapen för att kunna nå så långt som möjligt inåt land innan det oundvikliga tyska motanfallet inleddes.

» 24. Britternas två kårer under dagen

omaha_beach_first_wave

Avsnitt 25 - De tyska reaktionerna

Natten och morgonen hade kantats av problem för den tyska 84:e armékåren. Informationen var bristfällig och kommunikationen mellan förbanden sporadisk. Skulle tyskarna kunna slå tillbaka de allierade måste motanfallen från reserverna lyckas.

» 25. De tyska reaktionerna